Så inreder du ett fungerande kontor

Ett bra kontor är en väsentlig del i att skapa en bra arbetsmiljö, vilken i sin tur är viktig för att få anställda som mår bra och kan prestera. Ett väl utformat kontor är funktionellt, estetiskt tilltalande och optimerat för det arbete som ska utföras. Här kommer några tips på hur du inreder ett välfungerande kontor.

Det första du bör fundera på är om du vill ha ett öppet kontorslandskap. Här utgör förstås utrymmet en begränsning – har du bara tillgång till ett enda stort kontor blir det nästan automatiskt till öppet kontorslandskap. Men det är ändå en god idé att fundera över möjligheter att avgränsa utrymmet med exempelvis skärmar eller stora växter. Anledningen är att många rapporterar att de har svårt att jobba ostört i öppna kontorslandskap vilket till slut kan inverka negativt på hälsan. Se också till att det finns ostörda utrymmen där man kan ringa samtal eller dra sig undan om det skulle behövas.

Välj bra kontorsprodukter

Satsa på nya, fräscha kontorsprodukter i form av skrivare, kopieringsmaskiner, scannrar och så vidare. Anledningen är att du får längre hållbarhet, inte bara för att produkterna är nya utan också för att du kan vara säker på att det kommer fortsätta att släppas drivrutiner för dem ett bra tag framöver. För större företag kan det vara en bra idé att teckna ett serviceavtal med tillverkaren. Däremot går det att spara pengar på förbrukningsprodukter. För att beställa toner går det att använda inkclub rabattkod som kan ge betydande besparingar.

Satsa på ergonomi

Ergonomin är ett av de områden där det lönar sig att investera pengar. Anställda som sitter ned under en hel arbetsdag kan drabbas av fysiska besvär och därför är det viktigt att se till att stolar och arbetsbord är välanpassade. Bäst är att välja bord och stolar som kan höjas, sänkas eller på annat sätt anpassas efter den individuella användaren. Det är också viktigt att välja bildskärmar av god kvalitet som inte är oskarpa eller har svag kontrast, samt att undvika att det skapas bländande ljus. Arbetsmiljöverket har ett flertal användbara riktlinjer för att inreda kontor på ett ergonomiskt sätt.

Skapa bra pausutrymmen

När arbetsytorna är inredda är det dags att fokusera på pausutrymmet. Det får gärna vara ett avskilt rum där det finns möjlighet att koppla av och prata öppet och informellt. Inredning som skapar trivsel kan vara:

  • Ståbord för att äta lunch
  • Soffa att koppla av i
  • Belysning med mjukt ljus
  • Tavlor
  • Växter

Kaffe och mellanmål

Att det finns tillgång till kaffe, te och nyttiga mellanmål på kontoret kan göra stor skillnad för medarbetarna. En vanlig kaffebryggare räcker ofta bra, men om många möten äger rum på kontoret kan det kännas lite lyxigare att kunna bjuda kunder på en cappuccino eller latte från en kaffemaskin. Att bjuda på en skål med frukt eller nötter är också bra för de anställdas hälsa, då kosten påverkar prestationen. Om du vill få de anställda att lämna skrivbordet när de fikar bör kaffeautomaten och fruktskålen finnas i pausutrymmet.