Så fakturerar du smart som egenanställd

Som egenanställd eller frilansare är det viktigt att skaffa sig en smart faktureringstjänst som gör det möjligt att fakturera kunderna utan att administrationskostnaderna drar iväg. Det är även viktigt att ha koll på moms och andra skatter. Med några smarta tips kan du enkelt fakturera dina kunder på rätt sätt och samtidigt behålla en stor del av intäkterna till dig själv.

Att arbeta på projektbasis, exempelvis som frilansare och egenanställd, ger en stor frihet och rörlighet. Du kan vara din egen chef och du kan själv bestämma vilka projekt du vill arbeta med. I allt fler yrkeskategorier, exempelvis teknik och kreativa yrken, blir allt vanligare att vara projektanställd. Som egenanställd måste du vara extra noga med administration för att inte låta avgifterna sluka alla intäkter. Här kan du läsa mer om hur du fakturerar smartast.

Skaffa en bra och billig faktureringstjänst

Allt fler väljer att lämna en fast anställning och istället arbeta som frilans eller egenanställd. Det finns både för- och nackdelar med att vara sin egen chef. Du har mer ansvar och måste sköta administrationen själv. Bland annat måste du se till att fakturera dina kunder på rätt sätt. Som tur är finns det många faktureringsföretag som underlättar faktureringen för personer som arbetar inom projektekonomin. Det är dock viktigt att se vad som faktiskt ingår i priset så att du både är försäkrad nu och i framtiden. Cool Company erbjuder en prisvärd faktureringstjänst som är skräddarsydd för just egenanställda och frilansare. De gör det möjligt för dig att fakturera utan företag. De tar hand om hela faktureringsprocessen och ser till att all administration är ordnad. Du fyller i uppgifter till din uppdragsgivare så sköter Cool Company faktureringsprocessen. Inom 24 timmar får du din skattade lön på ditt bankkonto. På deras hemsida kan du även läsa mer om viktiga områden som kan hjälpa dig som egenanställd, exempelvis:

  • Kostnader och avdrag i fakturor
  • Moms
  • Rut- & Rotavdrag
  • Fakturering mot utländska kunder
  • Fakturering utan f-skatt

Ha koll på skatter och avgifter

Många trodde att coronakrisen skulle göra att allt fler föredrar trygga anställningar, men utvecklingen visar precis tvärtom. Allt fler svenskar lockas av flexibilitet, mer eget ansvar och frihet. Många vill prova på livet som frilans utan att ta steget att starta eget företag. Det finns mycket att tänka på som egenanställd, framför allt om du vill känna en viss trygghet. Därför är det dels viktigt att hålla koll på skatter och avgifter, men även arbetslöshetsförsäkring och pension. Det kan även vara en bra idé att kontakta Försäkringskassan för att bättre förstå din situation med gällande sjuk- och socialförsäkring. När det kommer till skatter hittar du mycket information på Skatteverkets hemsida. Här hittar du bland annat information om hur du ska deklarera samt vilka avdrag du kan göra. När du använder ett faktureringsföretag får du lönen skattad och klar vilket gör det betydligt enklare för dig som egenanställd. Du slipper med andra ord att tänka för mycket på skatteavdrag och liknande. Faktureringsföretaget ser även till att du fakturerar kunderna med rätt skatter och avgifter.