bokföring

Bokföring och ekonomi för företaget

Har du ett eget företag är det mycket du ska tänka på. Alla företag ska sköta sin bokföring och redovisa allt de gör. Detta kan vara en utmaning om du inte har en ekonomisk bakgrund eftersom det är många ekonomiska termer och system att hålla koll på samtidigt som det är av yttersta vikt att det blir rätt, annars kan det kosta! 

Ett eget företag kommer med mycket eget ansvar och det är upp till dig att se till att saker blir rätt gjorda. Är det något med ekonomi och redovisning som blir fel kan det vara svårt att rätta till detta och i absolut värsta fall kan du bli straffad och få näringsförbud om det skulle bli helt galet. Känner du inte dig helt säker på det ekonomiska bör du med fördel anlita en revisionsbyrå som hjälper dig.

Fördelar med att anlita en revisionsbyrå

revisorDet finns gott om revisionsbyråer som kan säkra ditt företags bokföring. Bor du till exempel i Stockholm så kan du enkelt googla ”revisionsbyrå stockholm” så hittar du flera bra byråer. Se till att du kollar upp att det är en seriös byrå med gedigen kunskap och erfarenhet som till exempel Grant Thornton.

Fördelar med att anlita en revisionsbyrå är följande:

  • Du får tid över till annat och kan fokusera på det ditt företag ska göra istället för att sitta med bokföring.
  • Allt blir rätt. När ett proffs sköter det ekonomiska kan du vara trygg med att risken för fel är minimal.
  • Du betalar rätt skatt. Med någon som har koll på det ekonomiska kan du betala rätt skatt och behöver inte oroa dig för en eventuell skatteskuld. När du har eget företag ska du betala preliminärskatt som baseras på dina uppgifter som du lämnat det är därför viktigt med rätt siffror.
  • Du bidrar till ett välmående näringsliv och att du kan göra trygga affärer.

bokföringVad är bokföring och bokslut?

Alla företag måste göra bokföring vilket innebär att alla företagshändelser ska redovisas på ett korrekt och riktigt sätt. Det finns olika sätt att göra detta på och hur du ska göra beror på vilken bokföringsmetod du har valt.

Fakturametoden

Fakturametoden innebär att fakturor bokförs löpande. Fakturorna bokförs första gången när de skickas ut eller när du får en och du redovisar momsen samtidigt. Nästa bokföring blir den dagen du betalar eller får in en betalning.

Kontantmetoden

Denna metod innebär att företaget bokför fakturor när de betalas vilket gör att fakturorna bara behöver bokföras en gång. Denna metod kan företag med en nettoomsättning på upp till 3 miljoner använda sig av. Med denna metod slipper du ett moment i jämförelse med fakturametoden men du får inte en lika bra överblick på det rådande läget.

Bokslut

Bokslut är sammanställningen av alla företaget händelser under året och det är detta som din skatt grundas i. Du ska bland annat skicka med en revisionsberättelse och fastställelseintyg. Det är extremt viktigt att bokslutet blir rätt så att du inte får en stor skatteskuld. Låt ett proffs göra jobbet så kan du fokusera på att utveckla ditt företag istället.