Facebook Sverige statistik 2010 - Hur många är medlemmar?

Posted by | mars 17, 2010 | Sociala Medier | 23 Comments

Uppdatering: Har skrivit en ny bloggpost med uppdaterad statistik för 2011

För er som följt min blogg länge kommer ni säkert ihåg att jag maj förra året skrev en hel del om hur det står till för Facebook i Sverige. Blogginlägget då fick ganska mycket uppmärksamhet då många under den tiden inte riktigt greppade hur stort Facebook var.

Maj är ganska långt bort så nu är det dags att uppdatera datan för hur det ligger till för Facebook Sverige 2010. Jag har suttit här några kvällar och analyserat Facebooks egna data (via Facebook Ads) och jämfört detta med SCB:s befolkningsstatistik som uppdaterades 17 februari i år.

Nog med snicksnack, här kommer: Facebook Sverige 2010 – Lillebrorsan och mormors nya favorithak!

Unika besökare: Facebook vs MSN vs Aftonbladet:

Facebook vs MSN vs Aftonbladet

Glöm att MSN eller Aftonbladet är Sveriges största sajt! Ända sedan april förra året har Facebook gått om MSN Sverige och Facebook har under de senaste 12 månaderna befäst sin position som Sveriges näst största sajt. (Tyvärr visar inte Google sin egen data på Google Trends.).

[Update] Tar vi även med att många använder sig av Facebook.se (som redirectas till sv-se.facebook.com) får vi följande graf:
Google Trends med sv-se.facebook.com

Hur stort är Facebook i Sverige?

Facebook Procent av Svenska befolkning

Finns inte så mycket att säga annat än att Facebook är sinnessjukt stort i Sverige!

Det som dock kan påpekas är att datan inkluderar även de som är 3 år samt de som är 97 år.

Ökningen av Facebook i Sverige – 1,2 miljoner nya medlemmar på 10 månader

Facebook ökning 2010

Ökningen på Facebook har varit exceptionell de senaste 10 månaderna med en ökning på 54,7%. Facebook har ökat med 1,2 miljoner svenska medlemmar. Det är ungefär 120 000 per månad, 4000 medlemmar per dag.

Facebooks statistiska felmarginal

Innan vi går vidare är det på sin plats att kommentera att Facebook har en del statistiska fel. Exempelvis har 105% av alla 19-åringar Facebook i Sverige. Det här är siffror som är helt galna och jag har kollat lite djupare på dessa siffror och sannolikt finns det några förklaringar till varför det är så:

  1. Personer kan registrera flera olika användare. Eftersom Facebook växte som mest under 2009 är det säkerligen som så att många valde åldern 18 av ren princip när man registrerade en användare till. Det går inte att säga att åldern på en katt är 4 år så många har säkert valt 18 år som ålder.
  2. 13-årsgränsen. Eftersom det är en 13-årsgräns på Facebook har många valt att ändå registrera användare om man är yngre. Sannolikt för att komma runt filter har man registrerat personer som är 18, vilket i nedanstående statistik blir i åldern 19 år.
  3. Facebook Ads felmarginal. Facebook Ads där man kollar upp antal medlemmar på Facebook i olika målgrupper kan variera. Ena stunden kan det vara 3,4 miljoner svenskar och andra stunden 3,35. Det är helt enkelt estimeringar som varierar.

Med detta i åtanke estimerar jag att felmarginalen ligger någonstans mellan 5-10%. Det här frångår inte det faktum att Facebook är sinnessjukt stort, och i synnerhet inom vissa åldersgrupper. Drar du av 10% på all data från nedanstående är det helt otroliga siffror.

Facebook i olika ålderskategorier

Antal svenskar på Facebook i olika ålderskategorier

Som ni kan se av datan ovan är Facebook extremt stort nästan alla åldersgrupper. I ungdomssegmentet har man en överlägsen position och det fortsätter långt upp i åldrarna. Det är först vid 38 års ålder som det går under 50% av svenska befolkningen.

Lillebrorsan och mormor älskar Facebook!

Antal medlemmar Facebook ökning

För att förstå ovanstående segment har jag tagit och kollat upp hur ökningen har varit inom varje åldersgrupp. I ungdomssegmentet 18-30 har ökningen inte varit markant och det är inte konstigt då de redan fanns på Facebook för ett år sedan.

Går vi över och kollar upp den procentuella ökningen blir det än mer intressant:

Ökning % på Facebook inom olika åldersgrupper

Det är bland de riktigt unga och bland de äldre som ökningen märks som mest.

Facebook Sverige i ungdomssegmentet

Ungdomssegment % Facebook

Ungdomssegment Killar Tjejer % Facebook

Jag har undersökt det intressanta ungdomssegmentet för att se hur många som har Facebook där. Ända upp till 30 års ålder ligger % på Facebook konstant över 60% och i vissa ålderssegment ligger det över 90%.

Hur mycket ökar Facebook Sverige i ungdomssegmentet? Bilddagboken är inte längre störst.

Ungdomssegment ökning % killar & tjejer

Det har skett en ökning inom ungdomssegmentet och som ni kan se av ovanstående grafer. Det  är inte bara bland det äldre som ökningen på Facebook har skett utan numera har även högstadieungdomarna har hittat till Facebook. Den största ökningen står 13-åriga män (?) för – lillebrorsan, det lilla sladdbarnet, har gått med i Facebook.

Från 13-25 har Facebook en sinnessjukt dominans vilket gör att jag utan att blinka kan säga – Facebook är större än Bilddagboken i samtliga ungdomssegment från 13 år och uppåt!

Sammanfattning av Facebook Sverige 2010

Facebooks storlek i Sverige är någonting vi aldrig någonsin sett tidigare och i åldersgrupp efter åldersgrupp blir dominansen total. I vardagligt tal brukar jag säga att Google är din primära sökmotor, YouTube din primära videosajt och nu är Facebook ditt primära sociala nätverk.

Företag brukar fråga mig ifall man verkligen ska satsa på Facebook. När man tittar på ovanstående data är svaret enklare än någonsin – JA!

[Uppdatering 9.27, 18/3] Johan Ronnestam påpekar helt korrekt att i min graf över sajter bör även Facebook.se tas med (som redirectas till sv-se.facebook.com). Facebook har sedan mitten av 2009 landsspecifika sub-domäner. Hur bra det är med duplicerat innehåll på flera olika sub-domäner, ja – det får vi ta i en egen bloggpost ;).

P.S. Givetvis får ni använda datan och graferna ovan, bara ni hänvisar och/eller länkar till den här sidan.

About Simon Sundén

Jag som skriver här heter Simon Sundén. Är en av grundarna av Lissly. Den här bloggen är privat, men handlar främst om SEO - sökmotoroptimering, gaming, e-sport, sociala medier, PR, internetmarknadsföring och annat smått och gott i denna härliga internetvärld.