Facebook statistik: 96% av alla 19-20-åriga tjejer i Sverige har Facebook

Uppdatering: Har skrivit en ny bloggpost med uppdaterad statistik för 2011

”Facebook håller på att dö.” ”Facebook ska vi väl inte använda oss av i vår marknadsföring.” Ni har säkert hört det förut – men nog är det väl ändå dags att slå ihjälp på den här myten?  För sanningen är att Facebook på några år blivit det i särklass största sociala nätverket bland svenskar.

För att bevisa detta har jag de senaste månaderna likt andra bloggare kollat upp hur många svenskar som egentligen använder Facebook, och det finns väldigt mycket intressant data.

Andelen svenskar som är medlemmar på Facebook har under de senaste åren gått lite i vågor, men nu kan man direkt se att i vissa målgrupper har i princip varenda svensk Facebook. Som exempel har över 96% av de tjejer som idag är 19 & 20 år  Facebook. Men innan vi går in på all trevlig statistik så börjar jag med att visa en fantastiskt härlig bild över hur Facebook har ökat antalet besökare i Sverige.

Unika besökare Facebook vs Aftonbladet:

Facebook vs Aftonbladet

För att få en liten bild av hur mycket Facebook har växt jämför jag här antalet unika besökare med Aftonbladet. Ja, här får återigen Aftonbladet se sig slagna av ännu en sajt – den här gången av Facebook som under mars-april gått om Aftonbladet, allt enligt Google Trends.

Svenska befolkningen och vårt Facebook-användande:

För att få fram hur många svenskar som egentligen använder sig av Facebook använder jag mig av dels Facebooks Ads samt jämför det med demografisk statistik över Sveriges befolkning från Statistiska Centralbyrån årsskiftet 2008/2009. SCB:s data är från 31/12-2008 och Facebooks data är från 13/5 så det kan vara vissa små skillnader i vilken grupp man hamnar, men trots det är nedanstående grafer förvånande och intressanta.

Innan jag presenterar monstruösa mängder grafer så tål det att påpekas att detta är Facebooks egna uppskattning och det är mycket möjligt att det inte stämmer till 100%. Men även om det skulle vara en differens på 10% på de olika graferna är det ändå helt sinnessjuk statistik, statistik som stora svenska sociala nätverk som Lunarstorm & Bilddagboken aldrig ens kommit i närheten av.

Nu till statistiken:

Enligt dagsfärsk statistik (13/5, 2009) har Facebook 2 199 360 svenska medlemmar. Enligt SCB bor det 9 256 347 personer i Sverige vilket gör att nästan var fjärde svensk är medlem på Facebook.

Här kan vi snabbt se att Facebook främst är ett socialt nätverk som lockar till sig användare som är mellan 18-30. Visserligen är det många mellan 13-17, men fokus ligger på 18+.

Ovanstående graf visar hur många % av svenska befolkningen som har Facebook baserat på demografi. Som man lätt kan se är åldersgrupperna 18-21 (87,10%) och 22-25 (81,87%), men intressant är att även i åldersgruppen 30-33 har över 53,24% av svenska befolkningen Facebook.

Som ni märker är det väldigt tydlig dominans av tjejer i samtliga målgrupper. Gruppen som jag så fint kallat ”Könslösa” är de som inte angivit något kön. Jag är inte helt säker, men förut behövde man inte ange kön, men det behöver man nu.

Specifik data för ungdomar (13-30)

19 & 20-åringar är de åldrarna där flest svenskar är medlemmar. 89,98% av de som är 19 år i Sverige har Facebook samt 91,23% av de som är 20 år har Facebook. Redan här är det sinnessjukt höga siffror, men var lugn – det blir bara bättre :)

96,8% av alla svenska tjejer som är 20 år samt 96,08% av svenska tjejer som är 19 år har Facebook! Det är är helt otroligt höga siffror och om siffrorna stämmer innebär det i princip att varenda tjej i Sverige som har internet och är 19 eller 20 har Facebook. Som om inte det vore nog ligger siffrorna för 18, 21 och 22-åriga tjejer på 89,30%, 90,77% samt 88,97%.

Andelen svenska tjejer som har Facebook är extremt hög, men även om det skulle vara 5 procentenheter fel är det ändå helt otroliga siffror.Kort och gott – unga svenska tjejer älskar Facebook.

När det gäller svenska killar är siffrorna som ni kan se i blått ovan är de inte lika stor andel utan de ligger är konstant 10-20% procentandelar lägre än tjejerna. Ska man kunna utläsa någonting intressant av detta så är fry större andel 29-åriga svenska killar som har Facebook än 17-åriga killar (56,36% vs 56,10%).

Så är det nu någon som är tveksam till sociala medier samt till Facebook som fenomen så är det bara att visa upp den här statistiken – den talar för sig själv.

About Simon Sundén

Jag som skriver här heter Simon Sundén. Är en av grundarna av Lissly. Den här bloggen är privat, men handlar främst om SEO - sökmotoroptimering, gaming, e-sport, sociala medier, PR, internetmarknadsföring och annat smått och gott i denna härliga internetvärld.

 • http://merkaptan.wordpress.com Merkaptan

  Många early adopters dödförklarar snabbt en sak som blir mainstream och säger samtidigt att det inte är hippt längre. Vad man då missar är att det är just de (förhållandevis få) sociala medierna som blivit mainstream som framförallt är intressanta för ett företag att synas i. Varför plöja ner resurser på att synas i sammanhang när ingen ser. Nej, plus för Facebook. Det må inte vara hippt länre, men desto bättre när det blivit mainstream.

 • http://www.emanuelsson.com Otto

  Intressant!

  Jag är lite nyfiken på om det finns en förändring i tid i andelen av befolkningen som använder exempelvis Facebook. Den naturliga förändringen borde utgöras av åldrande, så att nästa år är det tjugo-åriga tjejer som har störst andel användare. Det medför att sociala nätverk ”åldras”. Men jag anar att medelåldern är tämligen konstant för sociala nätverk (dvs efter 18-21 år minskar Facebook-användet lika mycket som det ökar för <18 åringar).

  Istället förskjuts medelåldern mellan olika nätverk. Dvs, Lunarstorm hade/har en lägre medelålder än Facebook, trots att Lunarstorm har flera års försprång.

  Vilka trender kan man se i detta? Gick det utbreda användandet av Facebook idag (bland 18-21-åringar) att spå innan Facebook ens existerade på den svenska community-kartan genom att studera medelålder och andel av befolkningen som använde tidigare års sociala nätverk? Kan man därigenom se att nästa generations sociala nätverk kommer domineras av 22-25-åringar? Därmed inte sagt att Facebook kommer utkonkurreras.

 • Pingback: Tores sagor från verkligheten » Blog Archive » Om 10 år är sociala sajter det viktigaste verktyget på arbetsplatsen

 • http://thekillerattitude.com Johan

  Japp – Facebookstatistik är kul, och FB kan mannog säga är ”mainstream” nu.

  Det är intressant att följa tillväxten bland de äldre – kommer de också sugas in Facebook (eller dess uppföljare), kommer de att användanågot annat socialt nätverk eller kommer de inte använda något socialt nätverk alls?

  Själv har jag noterat att mina 60+ släktingar (ålder alltså..) använder geni.com lite Facebookaktigt.

  Tack för länken till min blogg.

 • Pingback: Facebook-smileys

 • Pingback: Veckans länkar : Om företag och Facebook, Farmor Gun och så blir du en snällare person på nätet - Online PR

 • Mattias

  Mycket intressant läsning. Fortsätt så!

 • Pingback: Deepedition » RIP PGW men det är inte döden

 • Caroline

  Hej Simon,

  Intressant statistik – exakt vad vi letar efter för vår c-uppsats. Skulle vi kunna få använda oss av siffrorna i vår uppsats, och vad är då källan till statistiken?

  Tacksam för hjälp och svar!
  Hälsningar Caroline & Gabriella

 • http://definitionofdone.blogspot.com Erik Fors-Andrée

  Gjorde en liten uppföljning baserat på en del av dina siffror: http://definitionofdone.blogspot.com/2009/12/facebook-forlorar-2010-skal-1-for.html

 • Pingback: Katrineholms kuriren möter sociala medier

 • Pingback: Facebook Sverige 2010 – Statistik ökning & procent av befolkning | Joinsimon.se

 • Maria Lindstam

  Hej,

  Vilket intressant inlägg! Vart har du hittat informationen?

  Mvh Maria Lindstam
  maria.lindstam@gmail.com

  • http://www.joinsimon.se/ Simon Sundén

   Den här hämtad från Facebook officiellt (via Facebook Ads) samt jämförelse med SCB befolkningsstatistik. Det finns däremot en uppdaterad post med mer aktuell statistik: http://www.joinsimon.se/facebook-sverige-2010/