Guide till bättre privatekonomi

Alla vet att de bör spara pengar till både buffert, nöjen och framtiden, men det är inte lika lätt att spara i praktiken alla gånger. För dig som har mindre koll på dina pengar: följ Simons guide till bättre privatekonomi.

Din ekonomi handskas du med dagligen för inte ha en tom plånbok i slutet av månaden. Det är dock lätt hänt att månadssparandet inte prioriteras och om det blir något över spenderas det på onödiga saker. Därför kan det vara svårt att få pusslet att gå ihop. När du känner att du behöver hjälp ska du använda dig av Simons guide till hur du planerar dina utgifter för månaden för att få pengar över varje månad.

Simons fem steg

  1. Sparande är svårast att prioritera. Simons grundregel är att alltid spara 15 procent av lönen varje månad om möjligt, vilket det oftast är. Dessa 15 procent ska gå till en buffert som används i nödlägen och till ett långsiktigt sparande för din framtid. 
  2. Sätt över pengar på ett sparkonto i början av månaden innan du börjar spendera. Om du tror att du kommer ha pengar över i slutet av månaden som du då kan lägga på sparkontot har du fel. Sätt som regel att föra över sparpengar det första du gör när lönen kommer in på kontot så blir chansen större att du spar mer.
  3. Simon säger att du ska gå igenom dina inköp varje månadsslut. Varför ska du göra det? Jo, för att då får du en överblick på vart det är dina pengar har tagit vägen. Du kanske har onödiga utgifter du inte visste om att du hade och nu kan göra dig av med.
  4. “-Skapa en budget!” säger alla, inklusive Simon, och det fungerar verkligen. När du budgeterar kommer du se till att du inte spenderar mer än tänkt. Se därför över dina fasta och rörliga kostnader, hur mycket pengar har du över när allt är betalt? Det är dessa pengar som din budget ska utgöras av och som du ska planera för hur de ska spenderas. Glöm inte att budgetera för sparande och om du får mer pengar över än du trott vid månadens slut ska överskottet oxå in på sparkontot.
  5. Sluta upp med godis och onyttigheter. Det kostar mer än vad det smakar och det är inte bra för hälsan. Du kommer att må bättre och ha möjlighet att lägga pengarna du sparar på roligare saker.