Simon Says: Top 7 blogs in Sweden!

Posted by | juli 24, 2008 | Sökmotoroptimering | 3 Comments

”Simon bloggar också om SEO och han får vara med för att han alltid har de coolaste skorna på sig. Jag tror inte han äger några sandaler!”

Simon Sez Dennis RodmanDet här var Christian Rudolfs motivering för att man enligt honom är en av de intressanta sju bloggar han följer som blivit lite av en budkavle (stafettpinne) inom bloggosfären. Direkt efteråt blir man även nominerad av Judith Wolst på denna lista, vilket innebär att jag mitt i sommaren ska lista 7 st intressanta bloggar att föra vidare budkavlen till.

Frågan är väl inte om det går att få ihop några intressanta bloggar, utan snarare hur får jag ner det till 7 i antal – det hade varit lättare att lista 70 bloggar.

Nåväl, jag tänkte anta utmaningen och lista sju bloggar inom samma ämnen som jag själv bloggar om (sökmotoroptimering, internetmarknadsföring, social media mm) samt även några bonusbloggar och feeds.

Simon Says: Top 7 blogs in Sweden!

 • Dan Nilsson. Suprise, suprise, men den här killen vet hur man artigt säger ”f*ck you” till en mängd företag och personer. Med gott samvete dessutom. Samtidigt är det roligt att läsa om hans ständigt växande verksamhet.
 • Markus Jalmerot. En skånsk, fd. London- & Stockholmsbo som numera huserar i Köpenhamns SEO-Mekka. Trevligt att följa en SEO-broder från andra sidan Öresund hur han ser på vår något befläckade bransch.
 • Hjalmar Wåhlander. En otroligt intelligent göteborgare som bland annat jobbar med kommande Tuurf och andra sajter som Nyhetsportalen, Boksson & Roliga Klipp. Alltid ärlig och öppen och drar sig inte för att säga vad han tycker.
 • Judith Wolst. Smart tjej som skriver om div. rörande kreativitet, internet & marknadsföring direkt från hjärtat. Inlägg som ”Min interna SEO-konflikt”, där hon öppet brottas med SEO vs Kreativitet, får en att tänka till (Jag röstar, tro det eller ej på Lag Nord: den ger mer läsare och länkar). Det enda som är tråkigt är att den ligger på en tråkig Blogspot-plattform, men enligt rykte kommer det att ändras =).
 • Per Axbom. Otroligt intelligent användbarhets-expert bosatt i Sverige som skriver utförligt och bra om internet från sin synvinkel. Driver även Podcasten Webbtrender som är bra (mest för att jag varit med), men som skulle kunna uppdateras än mer.
 • Nikke Lindqvist. Kungsholmsbon som börjar bli något av en legend inom SEO-branschen som i många år bloggat om SEO och retat gallfeber på de flesta större SEO-företagen i Sverige. Blev bland annat för ett tag sedan stämd (!) av SEO-företaget Mediaanalys vilket faktiskt får ses som en bedrift.
 • Disruptive. Självklart får Poppe & Rudolf plats på min topp7-lista. Främsta anledningen är deras trevliga grillningar samt deras härliga Websmurf-lista =).

Simon Says: The international 7 Bonus-feeds/Blogs.

Det här är XML-flöden jag följer och det behöver per automatik inte innebära att samtliga är bloggar, utan många är flöden som är bra att hålla koll på.

 • SEOMoz Daily Blog. Välkänd blogg inom SEO-branschen med daglig matnyttig SEO-information. Jag brukar oftast skumma igenom inläggen, förutom de inlägg som Rand Fishkin skriver – de lusläser jag! Jag är inte direkt ensam, SPAM-chefen på Google, Matt Cutts, har säkerligen en väckarklocka som plingar till så fort Rand Fishkin postar ett nytt inlägg så att han snabbt hinner gå in och kommentera. Det är få personer jag ser upp till inom SEO-branschen, men Rand Fishkin är en sådan person och som dessutom är förbaskat trevlig privat!
 • David Naylor UK. Att läsa om SEO-originalet från UK som säger precis vad han tycker när han så önskar är en upplevelse. Blogginlägg som hur SEO har förstört hans Google-upplevelse är tragikomiska men sanna.
 • Sphinn Hot Topics. Sphinn är en Digg-variant enbart inriktat på SEO/SEM, Internet Marketing & Social Media som blivit extremt populärt och är en samlingsplats för alla som vill hålla koll på intressanta tips, artiklar och nyheter inom denna värld. Hot Topics-feedet är ett givet flöde att följa.
 • Kanye West blogg. Fantastisk blogg som främst faktiskt inriktar sig på design & mode och inte så mycket musik som man kan tro från en av världens främsta musikartister.
 • Perez Hilton. Helt totalt vansinne att försöka följa bloggen eftersom den uppdateras mer frekvent än FRA spanar svenska på befolkningen, men den är ett måste för att hålla koll på trender och kändisvärlden.
 • iTunes Top 25 songs USA. iTunes topplista i USA – ett måste för att hålla koll på vilken musik som är het just nu och vad som säljer.
 • Box Office Mojo – Top Stories – Nyheter & blogg. Hur går det för filmerna i USA – vilka är Blockbusters och inte. På Box Office Mojo kan du bland annat läsa att nya Batman-filmen just nu håller på att radera i princip alla rekord som existerat när det gäller inspelade pengar (200 miljoner USD på fem dagar).

Simon Says: 5 political blogs in Sweden.

När SEO of Summer-ölen sent in på natten slår till får jag passa på att ge lite tips på fem (sex egentligen) sköna politiska bloggar:

 • Mattias Svensson. Främsta fiende för denne bloggare är Folkhälsoinstitutet och alla olika politiker, myndigheter och annat löst folk som vill styra våra liv. Alla dessa får en daglig intelligent känga av nyliberalen Mattias.
 • Röd Press blogg. Otroligt underhållande politisk blogg. Vad sägs inte om inlägg som ”Röd press tipsar” där de raljerar över unga stereotypa MUF:are & ”medeltiden rockar-Charlie” där de på ett komiskt sätt sågar den nuvarande förbundsordföranden för KDU, Charlie Weimers.
 • Henrik Alexandersson. Sveriges största politiska blogg. Finns inte med på några blogg-topplistor och annat, men efter att ha fått reda på lite (korrekt) statistik så kan jag med gott samvete säga att Bryssel-boende HAX inte bara är ett original utan även den politiska bloggare som läses av flest personer i Sverige.
 • Dick & Ingerö. Eftersom båda dessa bloggare i 95% av fallen tycker nästintill exakt likadant kan ni välja en av dem. Den svenska bomb-högern får här sina försvare. Deras idol bestod förut av Rudy Giualiani men nu är det John McCain som hyllas. Självklart är deras hatobjekt no1 Barack Obama (tätt följt av Mona Sahlin). Ni behöver inte hålla med, men trots det är de båda bloggarna intressanta att följa.
 • Oscar Swartz. Den personliga integriteten och internets försvarare. Vann nyhetspriset 2008 utdelat av Politikerbloggen och Prime PR. Oscar Swartz blogg var även en av de viktigaste naven i den stora bloggbävningen som ägde rum inför FRA-lagens antagande.

Simon Says: Extra, Extra! 2 unga bloggerskor.

 • Kenza. Oh no! Simon följer en modebloggerska! Ja, det gör jag och står för det! Kenza är en smart tjej och finns det någon blogg man bör följa för att förstå hur unga svenska tjejer tänker så är det denna som ska läggas till i RSS-läsaren. Den är även bra för att förstå hängivelsen och hur man tänker som ungt fan till en pop/rockgrupp (I hennes fall Tokio Hotel, jag önskar självklart att hon byter till Jonas Brothers inom kort)
 • Little Miss Louise. 15-årig tjej från Söder i Stockholm som bloggat i sisådär nån vecka eller två. Säkerligen ingen jäkel som har koll på vem hon är, men hennes blogg kommer växa kraftigt den kommande tiden, och kanske, kanske blir hon en av de största i Sverige. Ge det ett år så är det hon och andra bloggerskor i hennes ålder som tar över tronföljden från en utexaminerad Blondinbella…

Efter den här gedigna listningen passar jag på att skicka budkavlen vidare! Keep on rollin’!

P.S. Bilden ovan är en filmposter från filmen Simon Sez med Dennis Rodman i huvudrollen. Respekt!

About Simon Sundén

Jag som skriver här heter Simon Sundén. Är en av grundarna av Lissly. Den här bloggen är privat, men handlar främst om SEO - sökmotoroptimering, gaming, e-sport, sociala medier, PR, internetmarknadsföring och annat smått och gott i denna härliga internetvärld.

 • http://www.disruptive.nu Christian Rudolf

  Disruptive fick en länk från Hax i början av veckan. Det bara sjöng till. Hax slår varje mediasida jag fått länkar ifrån.

 • http://www.impreso.se Mattias Nyberg

  Buhu !! jag fick inte vara med *snyft*
  Nu e jag så sur att jag ska sno någon affärsidé av dig eller något.
  fixar desperat en länk här till impreso.
  http://www.joinsimon.se/wp-content/u-comment-i-follow.jpg

  Mvh Mattias :o)

 • ThereseJDanielsson

  Inte ens en vecka efter presidentvalet i USA så börjar bloggerskan Linda Ekholm prata ut om Obama.
  Och det värsta nog att hon är ärlig med det hon skriver!? Hjälp!

  http://www.finest.se/userBlog/?uid=30701&beid=1040511