fredag, 15 februari, 2008 | 13:40
Folkia och faran med köpta länkar
Genom tips från Elias Kai och senare även Nikke Lindqvist har det kommit till allmän kännedom vad som har hänt med Folkia och att de troligtvis nu hamnat i ett av Googles sk. filter. Söker man i dagsläget på Google dyker inte Folkias sajt upp när man söker på begreppet Folkia. De syns längre ned i sökresultatet (typ plats 40) och troligtvis rör det sig om någon form av ankartextfilter. Det även påpekas att det inte rör sig om utkastande från Google.
Nikke Lindqvist har skrivit en bra sammanfattning av läget. Jag har även gått lite på djupet när det gäller fallet och hittar några intressanta saker rörande detta case som kan vara av lärdom för de flesta som sysslar med sökmotoroptimering och aggresivt länkarbete.
MÃ¥nga av Folkias köpta länkar har plötsligt ändrats sÃ¥ att de har ”nofollow”-tagg. Detta märks tydligast pÃ¥ Katalogerna.se där den sk. ”sponsrade länken” till Folkia hastigt ändrats.
Förut såg det ut så här i källkoden:
<p>Sponsrade länkar</p>
<a href=”http://www.folkia.se”>SmslÃ¥n</a><br>
<a href=”http://www.lensstore.se/kontaktlinser”>Kontaktlinser</a>
<a href=”http://www.stellar-search.org/”>sök</a> <a href=”http://www.flygcentralen.se”>billiga flygbiljetter</a>
<a href=”http://www.infowireless.com/tjanster_SMS_gateway.asp”>sms gateway</a><br>
Problem med <a href=”http://www.hairrestorationclinic.se”>hÃ¥ravfall?</a>
Nu ser det ut sä här, har även fetmarkerat förändringen:
<p>Sponsrade länkar</p>
<a href=”http://www.folkia.se” rel=nofollow>SmslÃ¥n</a><br>
<a href=”http://www.lensstore.se/kontaktlinser”>Kontaktlinser</a>
<a href=”http://www.stellar-search.org/”>sök</a> <a href=”http://www.flygcentralen.se”>billiga flygbiljetter</a>
<a href=”http://www.infowireless.com/tjanster_SMS_gateway.asp”>sms gateway</a><br>
Problem med <a href=”http://www.hairrestorationclinic.se”>hÃ¥ravfall?</a>
Det andra jag märker som är intressant är att Folkia nu fått sin Wordpress-blogg avstängd. Inte så konstigt egentligen då bloggens enda syfte var att skaffa inlänkar till deras egna huvudsajt. Hur bloggen såg ut innan kan enkelt ses genom att kolla på Googles cache av bloggen.
Det går givetvis att gräva än djupare när det gäller detta fall. Men faktum kvarstår och det är det att har du många länkar till din sajt med exakt samma ankartext varav många är köpta länkar så kommer Google att se detta och slå till. Jag tror det är ganska naivt att tro att Google inte märker ens köpta länkar.
Det är troligtvis detta som har hänt med just Folkia. Jag hoppas faktiskt att Folkia rättar till sina externa länkar och börjar jobba etiskt med sökmotoroptimering och får en plats de verkligen förtjänar. Tycker alltid det är tråkigt när sajter hamnar i filter eller blir utkastade av Google.
Jag har flera gÃ¥nger tidigare skrivit om att det rätta sättet att jobba med sökmotoroptimering är att tänka smart marknadsföring och försöka fÃ¥ sÃ¥ mÃ¥nga naturligt inkommande länkar, istället för att köpa länkar. Lyckas man väl blir resultatet inte bara bättre – du slipper även att fÃ¥ Google pÃ¥ dig som sätter dig i filter eller kastar ut dig…
Ev. liknande inlägg:
- Realtidssök kom, såg och spammade
- 10 viktiga konsekvenser med personliga sökresultat
- Tyska mediabolag vill lagstifta sin egen och andras död!
- Expressen säljer länkar helt öppet
- Stefan Lindberg och Googles algoritm – nÃ¥gon sanning bakom konspirationsteorierna?















16 kommentarer
februari 15th, 2008 at 15:02
[...] Läs även vad Simon Sundén har skrivit om Folkia och faran med köpta länkar. [...]
februari 15th, 2008 at 22:03
Med tanke på den verksamhet bedriver så är det som hänt alldeles utmärkt. Tyvärr lär de väl inte gå i konken pga detta utan kan fortsätta lura korkade stackare att låna pengar alltför lätt till ockerräntor.
februari 17th, 2008 at 2:43
En del intressanta spekulationer som jag nog fÃ¥r hÃ¥lla med om. Dock tror jag – mest sannolikt – att det hela hänger pÃ¥ en väldig drös anmälningar frÃ¥n konkurrerande sajter snarare än de gamla köpta länkar (frÃ¥n vÃ¥ren 07) som faktiskt existerat.
Alla som rankar topp-20 på lån/smslån/mobillån/snabblån/bolån (inklusive Nikke Lindqvists egen MFA spamsajt bolaneguiden.se) använder ju köpta/egengenererade/bytta länkar för att synas. Det är ingen hemlighet utan tvärtom en gammal hederlig självklarhet.
Wordpressbloggen du nämner ägdes inte av Folkia men länkade till Folkia (på ett tämligen suspekt sätt) och riskerade därför att se ut som en Folkia-ägd spamblogg. Den fanns inte där i SEO-syfte utan tog in sina intäkter genom referal-länkar som pekades (med ett ID och genom cookie-tracking av Zanox) direkt mot folkia.se. Anledningen till detta var inte SEO-syftet vad jag vet utan helt enkelt att det är så Zanox lägger upp sina affiliatelänkar.
Hursomhelst. Vi som jobbar med att fÃ¥ tillbaka Folkia till sina ursprungliga platser igen (jag jobbar pÃ¥ Vizi numera – inte Jajja) kontaktar de ställen som har onaturliga länkar just nu och ber dem ta bort dem eller sätta dem till ”nofollow”. När inte Maria som äger bloggen (LÃ¥nakuten-spammaren) svarade kontaktade vi helt enkelt Wordpress och fick bloggen avstängd istället. Wordpress godkänner som bekant inte affiliatebloggar.
februari 17th, 2008 at 6:32
Gräver du lite djupare i avstängningen av wordpress bloggen så noterar jag att ingen av länkarna går till Folkia, utan Fokia, vilket verkar vara någon som bokat en skuggdomän för att få del av zanox intäkter.
Men domänen verkar ha blivit nertagen då det bör strida mot varumärkeslagen.
I övrigt sÃ¥ finns det väl inte en enda sajt i den serpen som rankar ”naturligt”.
februari 17th, 2008 at 10:26
Kul att ni tar tag i det och även bra med förtydligandet angående Wordpress-bloggen. När jag först såg bloggen tänkte jag att det här var nästintill den dummaste metod jag sett på länge. Bra att höra att det inte finns någon koppling till Folkia rörande den.
Som jag nämnt i min bloggpost tycker jag det är väldigt bra att man rättar till detta sÃ¥ att det blir korrekt, precis som ni gör. Själv tycker jag aldrig det är roligt när en sajt hamnar i filter eller blir utslängda…
februari 18th, 2008 at 0:42
Eller hur. Det som är mest synd är ju att Folkia ändÃ¥ har flest naturliga länkar i SERP:en, och som Niklas sa sÃ¥ är det ingen som rankar ”naturligt” där ändÃ¥. Det är en spamserp helt enkelt.
Att då degradera den mest relevanta sajten 30 placeringar känns lite missriktat. Folkia är ju trots allt det man normalt letar efter när man söker på smslån och liknande (billigast, störst, förmodligen mest seriös).
Men vi får se hur och när vi löser det!
februari 19th, 2008 at 10:32
Hittade för övrigt att det inte bara är via wordpress-blogg det snyltas på Folkias namn utan även på en Expressenblogg: blogg.expressen.se/folkia/
TrÃ¥kigt dÃ¥ den precis som Wordpress-bloggen kan uppfattas som en spamblogg…
februari 20th, 2008 at 1:42
Jo och det är irriterande. Svårt att komma åt och Google ser det säkerligen som spam från just Folkias sida.
februari 28th, 2008 at 8:38
1. Jag har inte varit okontaktbar i fråga om nedstängning av blogg.
Har haft en bra dialog med Folkia (inte Nord)
2. Jag äger Fokia.se – Inte Folkia och domännamnet har inte använts för att pÃ¥ nÃ¥got sätt skada eller upphöja Folkia.
3. FrÃ¥ga? PÃ¥ vilket sätt pÃ¥verkar det Folkias ranking om man skriver deras namn i webb, forum, etc… dÃ¥ inte deras LÄNK är med? DÃ¥ mÃ¥ste väl denna blogg vara lika mycket spam. ägs av Folkia det med eller? Okunskap frÃ¥n min sida. Lär mig. Är aldrig okontaktbar, nÃ¥s pÃ¥ mailen dygnet runt: info@lanakuten.se
—————
P.s 1.
Jag har aldrig köpt ELLER sålt en länk
Mvh
Maria / Lånakuten (Rookie på SEO)
februari 28th, 2008 at 10:17
I övrigt så är/var Fokia en antik grekisk stad (folkslag: fokier) och inkräktar inte på något varumärke
februari 29th, 2008 at 11:33
Hehe, jag hörde det. Hur som helst försökte jag få tag i dig men stannade vid IIS eftersom lanakuten.se är bokad anonymt.
”DÃ¥ mÃ¥ste väl denna blogg vara lika mycket spam”
Nej. Detta är ingen spamblogg. Detta är en blogg av en spammare. Din blogg var en spamblogg.
Och din eventuella kontakt med Folkia känner jag lika lite till som nÃ¥gon annan. Varumärkesbiten bryr jag mig lika lite om som nÃ¥gon annan. Jag jobbar pÃ¥ Vizi – inte Folkia.
mars 5th, 2008 at 11:39
[...] filter kan reagera på sådant och helt enkelt skicka en sida längre ned i resultatlistorna, Simon har skrivit mer om detta och jag håller fullständigt med honom om att inlänkar bör vara naturliga för att ge ett så [...]
mars 6th, 2008 at 12:09
[...] vi fick förklarat för oss i kommentarsfältet med anledning av mitt föregående inlägg om Folkia så har Folkia rättat till och skaffat nofollow på många av deras nuvarande länkar. Widar [...]
juni 24th, 2008 at 15:08
Har sett lite svajigt ut för Folkia på senare tid. Nu ser det mer ut som naturliga svängningar än bestraffning dock.
oktober 21st, 2008 at 14:39
[...] hävdar att Google aldrig slår till mot köpta länkar, men för ett tag sedan slog de till mot Folkia och deras köpta länkar, och nu har de slagit till mot Compricer. Det som hänt är att Compricer [...]
december 23rd, 2008 at 19:32
[...] för att bli författare och det dessutom dyker upp en länk på lanakuten.se (kolla footern) till Simon . Då hittar inte konspirationsteorierna några slut i mitt [...]
Kommentera inlägget