18 fantastiska Wordpress plugins som du antagligen inte använder

Det är dags att göra en liten lista på plugins till WordPress som är helt fantastiska, men som samtidigt för många WordPress-användare är relativt okända.

Det finns mängder med fler plugins än de jag listar nedan, men samtliga plugins som listas här är godbitar som jag skarpt kan rekommendera!

1. BackType Connect

BackType Connect

Mycket av dialogen kring dina inlägg sker idag på olika sociala medier och det här löser BackType Connect väldigt smidigt. Hänvisar någon till ditt inlägg på Twitter, Friendfeed eller Digg så kan du välja att visa dessa som kommentarer på ditt eget blogginlägg.

Supersmidigt och bra och dessutom väldigt modifierbart.

Ladda ner BackType Connect

2. Cross-Linker

Det här är så guld så det finns inte. Använder du WordPress som en CMS-lösning med många sidor är det guld att automatiskt kunna länka ett visst ord till en viss sajt och slippa länka varenda gång i brödtexten.

CrossLinker

Cross-Linker fungerar som så att du lägger in ett ord, exempelvis ”Simon Sundén” och vips så kommer varenda gång det ordet dyker upp vara länkat till en specifik sida.

Du kan även ställa in så att det bara förekommer en gång per varje sida och att det inte ersätter dina redan befintliga länkar. Underbart bra plugin helt enkelt.

Ladda ner Cross-Linker

3. Broken Link Checker

Det här är ett av de i särklass bästa pluginen om du länkar mycket i dina bloggposter och bloggar ganska mycket. Det är ganska störande för besökare att klicka på länkar som inte leder någonstans och för den delen den länkjuice du spiller till sajter och sidor som inte existerar eller som du länkat fel till.

Broken Link

Broken Link Checker löser detta och kollar av alla dina bloggposter kontinuerligt efter brutna länkar. Dessutom med ett väligt bra gränssnitt som gör att du slipper gå in på varje post och ändra.

Ladda ner Broken Link Checker

4. Contact Form 7

Otroligt enkelt plugin som fungerar som kontaktformulär som ni kan se exempel på under ”Om Simon Sundén” här på bloggen. Det finns andra mer avancerade plugins för detta, men vill du ha någonting enkelt & lättkonfiguerat så fungerar detta plugin finfint.

Ladda ner Contact Form 7

5. HeadSpace2

HeadSpace2Anledningen till varför jag inte tog med All In One SEO är eftersom HeadSpace2 är ett riktigt bra alternativ. Med det här pluginet kan du i princip styra och ändra all META-data såsom hur Titlar ska sättas, descriptions, nyckelord, noindex, nofollow etc. Ja – i princip allting.

Ett bättre alternaiv än All In One SEO helt enkelt.

Ett bra plus är att vill du byta från All in one SEO till HeadSpace2 så går det importera all data till just HeadSpace2 :).

Ladda ner HeadSpace2

6. Analytics 360

Ett väldigt nytt plugin från MailChimp som integrerar Google Analytics till din panel / dashboard.

En bonus med det här pluginet är att den integrerar statistiken med när dina bloggposter publicerats. Du kan då snabbt se en koppling mellan statistikökning och bloggpostpublicering.

Analytics 360

Ladda ner Analytics 360

7. SimplePie for WordPress

SimplePie är bland det bästa jag sett rörande hämtning av olika RSS-flöden och pluginet för WordPress gör det möjligt för dig att hämta externa flöden och visa upp det på ett väldigt snyggt och effektivt sätt.

SimplePie för WordPress har även smidiga lösningar för ”Multifeeds” vilket gör att du kan ta flera olika flöden och baka ihop dem till ett smidigt :)

Kräver att du har SimplePie Core installerat.

Ladda ner SimplePie for WordPress & SimplePie Core

8. Google XML Sitemaps

Det här är verkligen ett måste. Med Google XML Sitemaps skapas en sitemap.xml som uppdateras varenda gång du uppdaterar eller lägger till en post, samtidigt som det skickas till sökmotorerna (Yahoo, Bing & Google Search). Väldigt bra för att garantera medverkan i sökmotorer och snabbare indexering.

Ladda ner Google XML Sitemaps

9. WP Comments Referer

Ett nästintill okänt plugin som är enkelt men ändå bra. Den visar var en kommenterare kommit ifrån. Det kan tyckas onödigt, men det är extremt bra att veta var den som kommenterat kommit från? Är det från Google Reader? Är det från Facebook? Vad hade de sökt på innan de kommenterat?

WP Referer
Här ovan kan jag direkt se att Niklas Olsson kom in till sajten genom att söka på ”join simon plugins”, där han sedan valde att kommentera. :)

Speciellt bra är det om du får besök av många troll & idioter. Då vet du exempelvis om de kommer från ett nazist-forum.

Ladda ner WP Comments Referer

10. NextGEN Gallery

Enligt mitt tycke det bästa pluginet för bildhantering och galleri. Med NextGen kan du ladda upp ett helt album med bilder och få det väldigt snyggt kategoriserat och synligt på din WordPress-sajt/blogg.

Exempel på hur det fungerar kan i min bloggpost med bilder från stora Stora Bloggpriset

Ladda ner NextGEN Gallery

11. NoFollow Free

Taggen NoFollow för flitiga kommenterare suger nåt enormt och främjar definitivt inte länkkärlek. Som standard i WordPress sätts alla länkar i kommentarer med ”nofollow” vilket gör att sökmotorerna inte följer dessa. Jag har skrivit om det tidigare varför jag rekommenderar att plocka bort nofollow för flitiga kommenterare :)

Dessutom är det efter Googles förändrade relation till NoFollow inte någonting som skadar, snarare gynnar dig.

Ladda ner Nofollow Free

12. WordPress Admin Bar

Det är så enkelt som det låter – det lägger till en liten smidig Admin Bar när du är inloggad på bloggen som dyker upp i toppen. Givetvis finns det möjlighet att ställa in vad som ska finnas i Admin Bar så det passar en själv.

Wordpress Admin Bar

Inget superfancy men väldigt användbart.

Ladda ner WordPress Admin Bar

13. Smush.it

Smush.it fungerar som så att när du laddar upp en bild optimerar och komprimerar Smush.it den utan att du förlorar bildkvaliteten. Ja, det är helt sant. Dessutom kan du köra igenom alla dina gamla bilder med Smush.it

Smush It

I korta drag är det ”spara för webben” optimerat och anpassat för WordPress. När du väl har aktiverat pluginet behöver du inte längre tänka på storleken på dina bilder eftersom det löser sig direkt när du laddar upp dem.

Ladda ner Smush.it

14. Sociable

Som jag skrivit om tidigare är detta plugin med sociala knappar väldigt bra och gör det möjligt för dig att enkelt välja vilka sociala knappar som ska synas och är bra för användarna.

Jag håller på med en väldigt stor uppdatering vilket i princip gör det till ett nytt plugin. Den kommer ut inom kort och då lär jag nog även byta namn på det.

Ladda ner Sociable på svenska

15. WP-Polls

Tycker du det är krångligt att fixa en undersökning på din blogg eller sajt? Well, nu är det enklare än någonsin med hjälp av WP Polls gör det möjligt för dig att skapa busenkla undersökningar på din blogg.

WP-Polls kan du enkelt ställa in för att förhindra fusk genom att sätta in röstning baserat på cookies, IP-nummer eller både och. Dessutom finns detta som widget vilket gör det superenkelt att lägga till som en enkel röstningsfunktion i sin sidebar.

Exempel på hur WP-Polls fungerar kan ses på bloggposten: Vad ska jag skriva mer om på bloggen?

Ladda ner WP-Polls

16. RSS Footer

Väldigt enkelt plugin som lägger in en länk eller text på dina bloggposters RSS-flöde. Det här kan göra att du lägger in en tillbakalänk i ditt RSS-flöde på varje post med valfri text.

Det här är användbart efterom om andra sajter tar och hämtar och återpublicerar hela ditt inlägg automatiskt så följer länken med så läsare där kan se att det är ditt inlägg och ingen annans.

Ladda ner RSS Footer

17. WP Page Navi

Ett väldigt simpelt plugin som lägger till pagination på din blogg. Väldigt enkel sak men också väldigt användbar. Det ser då exempelvis ut så här: Sidor (24): [1] 2 3 4 » … Sista »

Ladda ner WP Page Navi

18. YARPP (Yet Another Related Post Plugin)

Det finns mängder med plugins för detta, men jag har fastnat för just Yarp eftersom det fungerar väldigt enkelt och smidigt. Kräver lite trixande för att få relevansen bra. Taggar du bra så gör det att relevansen blir bättre.

Ladda ner YARPP

Där här du dem. Ladda ner och testa!

About Simon Sundén

Jag som skriver här heter Simon Sundén. Är en av grundarna av Lissly. Den här bloggen är privat, men handlar främst om SEO - sökmotoroptimering, gaming, e-sport, sociala medier, PR, internetmarknadsföring och annat smått och gott i denna härliga internetvärld.

 • http://softtype.se John Ankarström

  Mycket bra tips, Simon! Jag har använt de flesta, men några nya tips fick jag allt! :)
  En av mina favoriter är Contact Form 7, mycket enklare och lättare än tunga cforms.

 • http://www.sokmotorkonsult.se Magnus

  Jag gissar att webpal är tacksam för att du publicerar ans IP och email O.o

 • http://www.joinsimon.se Simon Sundén

  @Magnus Ooops, det där missade jag helt – har löst det nu :)

 • http://www.sokmotorkonsult.se Magnus

  Gissade det, är lätt hänt.

 • http://www.baronen.org Andreas Eriksson

  Härligt lista. Fick några nya tips, Cross-Linker och Comment referer verkar vara riktigt bra plugins.

 • http://www.bluecow.se N!cklas

  Några nya som jag missat och ska kika på. Själv använder jag BM Keywordlink isf Cross-Linker, ett mycket bra plugin där man kan välja följande: No Follow | First Match Only | New Window | Ignore case | Is Affiliate | Filter in comments?

  Gjorde just en sökning och hittade då re.place som verkar intressant då det kan göra lite mer.

  Tack för listan

 • Pingback: Nischade affiliatesajter | Holding bloggen

 • http://www.grafixstudio.se Antonio riveras

  Fantastiskt. Tackar!

 • http://di-trader.se MatsRG

  Tack för tipsen. Jag skall pröva några så fort jag kan!

 • http://olikadieter.se Olof

  Tack så mycket! Både Smush.it och admin bar kommer jag installera på mina bloggar. Förenklar allt jättemycket!

 • http://www.david.nu David

  Härligt Simon! En hel del plugins i din lista som jag missat eller inte testat tidigare. Så nu har man att göra ett tag :D

 • Pingback: Många tillägg | Emanuel Hallklint

 • Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

 • http://klangit.se Klang IT

  Många känner man igen, men jag hittade ett och annat guldkorn också. Framförallt Broken Link-pluginet kommer säkert till användning i framtiden.

 • Pingback: Dagbok för 29 July 2009 | En sur karamell

 • Pingback: Wordpress plugin jag rekomenderar!

 • http://www.emeliesjodahl.com/internetpengar Tjäna Pengar

  Bra lista :)

  Alltid intressant att läsa om nya plugin.

  Mvh Emelie

 • Pingback: Uppdateringar på Din IT-Kunskap |

 • http://johanwigmo.se Johan Wigmo

  Några riktigt bra plugins. Passar riktigt bra nu eftersom jag installerade om hela min WP-installation nyligen =)

 • http://kalström.se/ Kal Ström

  Tack! Toppenpost. Har använt fler av dem på några sajter nu.

  Och eftersom jag är ofin så tipsar jag om vår plugin More Fields: http://wordpress.org/extend/plugins/more-fields/

 • http://kalström.se/ Kal Ström

  Yarrp sabbade mina filter förresten.

  Similar Posts drar dessutom mindre datorkraft från servern (även om jag inte fått Yarrp att funka på någon riktigt stor sajt ännu):
  http://wordpress.org/extend/plugins/similar-posts/

 • Pingback: Bra tillägg till wordpress @ I huvudet på Håkan Fleischer

 • Pingback: Scary Marys blogg » Blog Archive » Fler uppdateringar på scarymary.se

 • http://johanwigmo.se Johan Wigmo

  Jag använder Twitterfeed, för att skicka mina bloggposter till Twitter. BackType Connect gör att mina dessa tweets kommer som kommentarer på bloggposterna. Vet du om det finns något sätt att undvika det (blir en väldans massa kommentarer i onödan)?

 • Pingback: Bloglovin’ och bloggtjyrkogården — Åsiktstorped

 • http://www.thebestlinks.com Magnus

  Hej Simon!

  Snygg lista. Om du har möjlighet så släng gärna på vår knapp på din sajt. Plugin till WordPress finns.

  MVH

  Magnus

 • Pingback: Bra wordpress plugins – tillägg till WP - En Elak Jävel

 • http://spelaonlinespel.se Olof

  Måste bara tacka för en bra lista igen! Gav totalt upp med All in one seo och minns att du tipsat om ett liknande plugin. HeadSpace2 funkar helt perfekt till det jag ska ha den till. :)

 • http://twitter.com/lusse3 Luis Rizo

  Bra post med bra tips! tog minst 4 av dina rekommenderade plugins till mitt wordpress blogg. Riktigt bra! :)

 • http://grenfeldt.com Jonas

  Ooh tackar för dessa och framförallt för brokenlinkchecker! Bytte nyligen till wp från sovjetplattformen blogg.se och bara de plugins som finns gör ju det värt flytten.

 • http://blogg.aftonbladet.se/adhd/ Kungabloggen

  Ser att du fått sitelinks och en hel del annat, fortfarande på väg uppåt, great!
  Undrar om det finns några lika bra tips till oss som torskat på Aftonbladets blogg eller är det bara till att byta till wordpress månntro?

 • http://www.onlajn.se Mattias Andersson

  Tips på något annat cross links plugin som fungerar lika bra som det du länkar till? Det tycks inte fungera i wordpress 3.x :(

  • http://www.joinsimon.se/ Simon Sundén

   Hej Mattias! Ska se till att undersöka alternativ och återkommer med svar!

   • Magasinet

    Trevligt :)